zijdiezijn – ontwerp studio van Marjoke Knoop zijdiezijn – ontwerp studio van Marjoke Knoop

De wereld heeft schoonheid nodig

Anselm Grün

Laten we samen iets moois gaan maken!

info@zijdiezijn.nl
06 43 58 33 00
Briltil | Groningen

Tweedehands cadeau

(Deze blog is geschreven naar aanleiding van het boek Groen op hakken en ook verschenen op Sestra.nl)

Koop jij wel eens iets op Marktplaats? Of op de rommelmarkt? Door spullen een tweede leven te geven, ben je heel duurzaam bezig, want de grootste milieu-impact van de Nederlander zit ’m in het aanschaffen van nieuwe spullen.*

Afhankelijk van de gebruikte grondstoffen, het maakproces, de afstand en de manier van vervoeren is deze milieu-impact hoog of laag. En dan nog de sociale-impact: hoe waren de arbeidsomstandigheden tijdens het maken, hoe zijn de grondstoffen gedolven? Lokaal gemaakt speelgoed van hout is een stuk duurzamer dan een plastic geval met lichtjes en geluidjes uit China. Vaak gaat deze ook nog snel kapot. Wat dan rest, is een hoopje afval wat meestal niet goed gerecycled kan worden.

Voor eigen gebruik is het tweedehands aanschaffen wel aan het inburgeren, al valt ook daar nog een enorme winst te boeken. Het kost toch wat meer moeite en zeker als het om relatief goedkope spullen gaat, zijn we vaak geneigd bij de Zweedse woongigant of online bij de grote blauwe stip te shoppen. Naast milieuwinst levert het tweedehands aanschaffen natuurlijk een flinke kostenbesparing op, plus een minder standaard ingericht huis.

Nu is in Amersfoort, waar ik woon, precies tussen de Zweedse woongigant en hippe woonfabriek een nieuwe kringloop gekomen. Het wordt me zo wel heel makkelijk gemaakt om eerst daar te kijken. En als ik even de moeite neem om op Marktplaats te kijken binnen een straal van drie kilometer om mijn huis, is het aanbod nog veel groter.

Twee jaar geleden kreeg mijn peuter van een dierbare vriendin een kikker aan een touwtje op zijn verjaardag. Eentje waar haar kinderen al uitgebreid mee gespeeld hadden. Ook bij mijn zoon was hij meteen favoriet. Ik vond het een topidee: een tweedehands cadeau. Afgelopen verjaardag kreeg hij van mijn buurvrouw een brandweerpak. Ze fluisterde later in mijn oor: ‘Hij is wel van Marktplaats hoor, nieuw kon ik geen leuke vinden.’ Mijn moeder ving het op, schoot in de lach en zei: ‘O, daar wordt het cadeau bij Marjoke alleen maar beter van.’

Ik zou het fantastisch vinden als het taboe verdwijnt op tweedehands cadeaus. Dat je met trots kunt zeggen: ‘Deze is nog van mijn kinderen geweest.’ ‘Vorige maand bij de kringloop gevonden, toen moest ik aan jou denken.’ ‘Dit boek vond ik prachtig, nu mag jij het lezen.’ Met liefde uitgezocht, opgepoetst, voorzien van een nieuw laagje verf, een uniek cadeau. Doe je mee? Deel deze blog, je tweedehands cadeau en/of goeie tips met #tweedehandscadeau via social media en doorbreek het taboe!

Een paar tips:

  • Het cadeau moet natuurlijk wel in goede staat (gebracht) zijn.
  • Twijfel je of tweedehands welkom is? Vraag het even vooraf.
  • Pak het mooi in, bijvoorbeeld met platen uit een oude atlas (kringloop), een mooi stofje of blikken doosje. Vermijd liever plasticfolie.
  • Natuurlijk kun je ook een tweedehands cadeau vragen!

*De verborgen impact (Babette Porcelijn)

Share Post :

More Posts